I trafiken kan det ske många olyckor om trafikanter inte tänker på säkerheten. Se till att synas i mörkret när du framför ditt fordon med hjälp av varningsljus och blixtljus – vi berättar det du behöver veta. 

Här i Sverige är det mörkt större delen av året och det är viktigt att din bil syns. Tjänstebilar är de fordon som är mest blottade i trafiken när de arbetar längs vägkanter, oftast sent på kvällen. För att bilen inte ska vara osynlig är det lag på att varningsljus ska finnas placerade på bilen. Blixtljus är ett typ av varningsljus som är designade för att klara av en hel dag tända och används för att varna andra fordon att du står där med din bil. Hos extraljuskungen.se/varningsljus/blixtljus/ kan du hitta blixtljus som passar din bil för att förhindra olyckor. 

Det är inte bara på fordon varningsljus används, utan det används även på andra ställen i trafiken. Ljusen används som säkerhetsåtgärd för att göra passerande trafikanter uppmärksamma på att det kan finnas faror. Exempelvis ska det finnas vid järnvägar för att signalera passerande tåg. 

Vad skiljer blixtljus från andra varningsljus?

Det finns olika typer av varningsljus och blixtljus är en variant. Många använder varningsljus och andra lampor som styling men primärt används de i ett säkerhetssyfte. Varningsljus används i trafiken för att undvika olyckor, både i trafik och vid stillastående fordon. I trafiken använder civila trafikanter helljus eller varningsblinker för att meddela eventuella faror, men arbetsfordon behöver flera varianter då risken är större för dem att bli utsatta för fara. Ett vanligt kännetecken på ett arbetsfordon är den så kallade saftblandaren som är den orangea lampan som snurrar runt, i syfte att varna andra trafikanter. Många använder även denna som styling till sin bil men den får bara tändas om den inte stör omgivningen och förvirrar andra förare. 

Blixtljus är en blinkande typ av ljus som används på arbetsfordon för att signalera att fordonet kan vara ett hinder för andra förare. De är skapade för att göra det möjligt att ha belysningen tänd hela dagen utan att lamporna slits ut. Enligt lag är blixtljus bara tillåtna på fordon inom arbetet, alltså får dem inte användas som styling. 

Privatpersoner behöver i vanliga fall inte ha fler varningsljus på sin bil än dem som redan är på plats. Om du skulle vilja ha flera varningslampor kan du alltid köpa till detta i efterhand och få det monterat av en verkstad. Se bara till att kolla upp lagar och regler innan du monterar någonting som kan vara mot lagen.

Varningsljus minskar risken för olyckor

Det blir allt vanligare att personer framför fordon utan fungerande belysning, vilket kan vara en skillnad om liv och död. Så fort det blir mörkt ute ser vi människor inte lika bra och det är därför varningslampor och belysning är placerade på bilar. Om baklyktor på bilar inte syns kan vi lätt köra in i fordonet framför oss och olyckan är framme. Gör andra en tjänst och se till att din bil har fullt fungerande lampor för att förhindra att någon gör sig illa.