För många mekaniker är den stora drömmen att starta eget och driva bilverkstad i helt sonika regi. Vägen dit kan kännas kantig och komplicerad, men faktum är att det är lättare än många tror. Med vilja, engagemang och tålamod kan bilverkstaden sakta bli verklighet.

I den här artikeln ger vi dig konkreta tips som på olika sätt hjälper dig att nå ditt mål. Här förklarar vi vad som är viktigt att tänka på när du startar företag inom verkstadsbranschen. Häng med, nu kör vi!

Utrustning och produkter

Erfarna mekaniker vet hur viktigt det är att jobba i en välutrustad verkstadsmiljö som gör det möjligt att lösa olika problem på en och samma plats. Rätt utrustning är med andra ord A och O när du ska bygga upp din egen verksamhet inom verkstadsbranschen. Du behöver en praktisk lokal som dessutom är relativt lättillgänglig för kunder att ta sig till. Har du inga egna kontakter när det gäller att leta lokal är tipset att ta hjälp av en lokal mäklare som har kännedom om den lokala hyresmarknaden.

Nästa steg är att säkerställa ett bra urval av verkstadsprodukter för att kunna erbjuda dina kunder ett komplett utbud av tjänster. Redan när du öppnar dörren för första gången gäller det att ha förråden fyllda med användbara produkter. Olika sorters rekondprodukter så som rengöringsmedel och olja är ett måste. Till det sistnämnda behöver du olika varianter av koncentratsprutor samt oljekannor.

Glöm inte bort att utrusta lokalen med stationära och mobila installationer. Du kan behöva olika typer av startbatterier – välj gärna bärbara varianter som är riktigt smidiga i sin användning. Domkrafter behövs nog knappast att nämnas då det är ett grundläggande inslag i en fungerande bilverkstad.

Administration och bolagsarbete

Det är förmodligen själva mekandet som är den stora dragningskraften när det gäller att starta eget inom verkstadsbranschen. Du behöver dock ha en någorlunda insikt i hur det fungerar att driva bolag. På Bolagsverket hittar du all nödvändig information inför företagsuppstarten och här kan du även läsa om olika företagsformer. Vissa mekaniker som startar eget väljer att driva bolaget som enskild firma medan andra satsar stort från start och kör på aktiebolag. Du kan behöva bolla dessa idéer med någon kunnig inom området.

Kom även ihåg vikten av att säkerställa att lokalen uppfyller kraven när det gäller verkstads- och reparationsarbete. Arbetsmiljöverket har på senare tid lagt stora resurser på att inspektera branschen för att garantera trygga och säkra arbetsplatser.

Jobba fram ett koncept

Du är säkert en skicklig mekaniker och sköter den biten lysande, men tänk på att konkurrensen är stentuff. Det gäller att hitta någon typ av ”nisch” för att sticka ut bland mängden av bilverkstäder. Framför allt om du jobbar på en större ort där konkurrerande aktörer är betydligt fler än på landsbygden.

Tipset är att ägna tid och tanke åt att utveckla ett unikt koncept för din nyöppnade firma. Låt inte fantasin hämmas utan försök vara kreativ i ditt tänkande. Det gäller att analysera marknaden och försöka hitta ett ”gap” där en viss efterfrågan inte uppfylls. Ibland handlar det om att nå en bestämd målgrupp medan det andra gånger kan vara att fokusera på en viss typ av verkstadstjänst.