Driver du en bilverkstad som egenföretagare? Det är bara att gratulera, att driva eget är bland det mest belönande du kan göra. Med att driva företag tillkommer dock en hel del sysslor som kanske upplevs som mindre roliga, som administration och redovisning. Därför kan tet vara bra att ha ett kontor i anslutning till verkstaden.

Som företagare är det lätt att tänka att det enda som räknas är kärnverksamheten. Om du till exempel driver en bilverkstad är väl en verkstad det enda du behöver? Att driva företag handlar, tyvärr skulle många säga, dock inte enbart om kärnverksamheten. Om du nyligen startat bilverkstad kommer du snart bli varse att du behöver lägga ned en hel del tid på administration. Du behöver skicka ut kuvert med fakturor och mycket annat.

Ett kontor för administration

Till det administrativa arbetet hör också sådant som att sköta årsredovisningar och löpande bokföring. Det är dock inte bara en nackdel. Grunden för företagets tillväxt läggs till stora delar i det administrativa arbetet. Med en bra administrativ rutin får du regelbundet bättre grepp om hur det faktiskt går för företaget. Det handlar helt enkelt om att ge dig själv förutsättningar att växa och att driva företaget långsiktigt. Om du tycker att det är tråkigt med administration är du inte ensam, vilket en undersökning som publicerades för några år sedan visar. Undersökningen genomfördes av Handelshögskolan vid Umeå universitet och visade att administration i genomsnitt upptog 42 procent av småföretagarnas arbetstid. Som det ser ut nu är det tyvärr ett nödvändigt ont för många, och det är lika bra att du vänjer dig. Ett sätt är att du ger dig själv ett trevligt kontor där du tycker om att vara – även om du inte nödvändigtvis trivs med arbetsuppgifterna du åtar dig när du är där.

En lugn plats

Enligt Arbetsmiljöupplysningen bör det dessutom på varje arbetsplats finnas tillgång till en lugn och bullerfri miljö. I det avseendet fyller ett kontor också en viktig funktion. Oavsett om du jobbar ensam eller har några anställda kan det vara bra att kunna komma bort från din primära arbetsmiljö utan att du behöver lämna arbetsplatsen helt.