Rätt däck är viktigt för att du ska kunna köra din bil så optimalt som möjligt. Det är även viktigt för att garantera dig själv, dina medresenärer och medtrafikanter en säker biltur. Bilens däck är faktiskt viktigare än vad de flesta tror, och däcken har många olika funktioner. Bland annat att ge ett stadigt grepp mot underlaget, dämpa vibrationer från marken och skydda hjulet mot slitage.
Att hitta rätt däck är inte det lättaste och det är mycket att tänka på. Det allra mest grundläggande är dock att ha däck anpassade efter årstid och väderlek. Det finns bestämmelser som reglerar när du ska ha vinter- respektive sommardäck.

Är det obligatoriskt att ha vinterdäck?

däckDet är obligatoriskt att ha vinterdäck under vissa delar av året. Det är alltså inte tillåtet att köra med vilka däck som helst på bilen, när som helst. Att det finns olika regler och bestämmelser om detta är för att garantera en säker biltrafik och förebygga trafikolyckor av olika slag. När det finns risk för halka är det därför krav på att ha vinterdäck, så kallade dubbdäck.

Det är obligatoriskt med vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars varje år. Du riskerar böter om du stoppas av polis och inte har vinterdäck under denna period. Utöver det är det även tillåtet att använda vinterdäck mellan den 1 oktober och 15 april om väglaget kräver vinterdäck. Under de kallaste vintrarna kan man ofta behöva dra på vinterdäcken redan i slutet av oktober eller november. Rekommendationen är att försöka dra på vinterdäck så tidigt som möjligt efter den 1 oktober eftersom kylan och halkan kan komma snabbt från ena dagen till den andra.

När ska du byta till sommardäck?

däckbyteDu ska byta till sommardäck senast den 15 april varje år. Du får dock sätta på sommardäcken redan den 1 april om väderleken är lämplig för sommardäck. Först den 15 april är det krav på dem. Du ska sedan ha dessa på fram till och med senast den 1 december, men kan byta till vinterdäck redan den 1 oktober om väderlaget motiverar detta.

En viktig anledning till att man byter till sommardäck är bland annat för att de dubbar som finns på vinterdäck inte är lämpliga på vägar med sommarunderlag. Det fungerar inte optimalt och du kommer att slita ut dina dubbar otroligt fort om du kör med dessa sommartid.

Hur funkar det med året runt-däck?

Det finns så kallade året runt-däck, även kallade allrounddäck, som är lagliga att köra med oavsett årstid. Detta kan vara en smidig lösning för dig som mest kör korta sträckor med din bil. Om du däremot ska köra mycket rekommenderas inte denna typ av däck. De fungerar och är som sagt lagliga, men kvalitén är inte i närheten av om du har vinter- respektive sommardäck. De slits avsevärt mycket mer under sommaren än vanliga sommardäck, och de garanterar inte samma fasta grepp när det är isigt och halt på vägarna om vintern. För att garantera en så säker biltur som möjligt bör du därför investera i både vinter- och sommardäck och byta efter årstid.