En bil är ett av de största och viktigaste köpen. Det är dock ett dyrt köp som kräver ett stort sparkapital. Som tur är går det att finansiera bilköpet helt eller delvis med lån. Det finns dock en hel del att tänka på för att bilköpet ska vara ekonomiskt försvarbart.

Bilen ger en stor frihet och möjliggör både kortare och längre transportsträckor. För vissa är bilen ett måste för att vardagen ska fungera. Långt ifrån alla kan köpa bil utan att ta lån. Att låna pengar till ett bilköp kan vara den enda möjligheten att förverkliga bilköpet. Ibland kan det även vara bättre att låna en viss summa för att ha möjlighet att köpa en bättre bil. Här kan du läsa mer om hur du bäst lånar pengar för att köpa en bil.

Finansiera bilköpet med ett privatlån

Om du köper en bil hos en bilhandlare krävs det oftast 20 procent av bilpriset i kontantinsats. Om du inte har den summan kan du ta ett privatlån för att få loss köpesumman som krävs. Hos Nordax Bank kan du smidigt låna pengar till bilköpet. Deras privatlån är en utmärkt lösning när du behöver låna pengar med bra ränta. Hos dem lånar du utan krav på kontantinsats. Du kan även samla tidigare lån för att sänka dina lånekostnader. Det är viktigt att komma ihåg att det alltid kostar lite mer i det långa loppet om du lånar pengar till en köp. Det kan dock vara värt det om det möjliggör ett bilköp som du verkligen behöver eller som du längtat efter under en lång tid. Om bilen underlättar din vardag kan det vara nödvändigt att ta lån. Se dock alltid till att noggrant läsa på och förstå lånekostnader, framför allt räntan, och villkor innan. Hos Nordax Bank kan du ansöka om privatlån utan säkerhet från 15 000 kronor upp till och med 600 000 kronor. Räntan varierar mellan 4,90%-17.9% och sätts individuellt. Du kan även ansöka om lån tillsammans med en annan person.

Välj rätt bil

När du köper bil med billån är det såklart även viktigt att tänka på vilken typ av bil du väljer eftersom lånevillkoren samt skatterna kan skilja sig åt.

  • Begagnad bil från privatperson – ansök om privatlån utan säkerhet. Du har möjlighet att låna hela beloppet.
  • Ny eller begagnad bil från en auktoriserad bilhandlare – ansök om ett billån upp till 80 procent av bilens värde. Resterande 20 procent kan finansieras med sparkapital eller med ett privatlån utan säkerhet.
  • Miljöbil med begränsade utsläpp – ibland är det möjligt att få lägre ränta på billånet. Dessutom slipper du att betala fordonsskatt de första fem åren.

Använd sparkapital i kombination med lån

För att sänka lånekostnaderna är det såklart bäst om du kan finansiera delar av bilköpet med sparade pengar. Lån bör alltid vara ekonomiskt försvarbara. Svenskar näst mest skuldsatta i Europa sett till lån per capita. Det behöver dock inte vara negativt om det handlar om lån till bostad, bil eller renovering. Vid bilköp kan vara bra att låta sparade pengar finansiera 20 procent av bilens värde. Det innebär att du kan låna upp till 80 procent av bilens värde.