Att ha lite extra pengar i plånboken när månaden är slut är det ingen som tackar nej till och genom att minska din bränsleförbrukning kan du spara pengar. Du kanske tror att du måste köpa ny bil men icke, du behöver bara ändra dina körvanor. 

I många fall tänker vi nog oss inte för när vi kör, utan vi bara går efter rutin. Detta kan innebära att vi inte kör så bränslesnålt som vi kan göra. Genom att tänka oss för och planera vår körning går det att spara bränsle vilket gynnar både miljön och plånboken. 

Planera din körning

Det första du kan göra för att spara in på bränslet är att planera din körning. Lyft blicken och uppmärksamma det du har framför dig så kommer du snabbt se redan tidigt hur du ska köra på ett bra sätt, till exempel om det kommer en kurva där du behöver bromsa. På så sätt kan du hålla en jämn hastighet där du slipper snabba accelerationer och hastiga inbromsningar som gör att förbrukningen ökar. Om du kör en manuell bil kan du tänka på att försöka köra på en så hög växel som möjligt för att minska förbrukningen.

Ta bara bilen när du behöver

Bästa tipset för att spara bränsle är att inte ta bilen överhuvudtaget. Skämt åsido, det finns fler än bara en sanning i det. När bilen är kall förbrukar den mer bränsle än när den fått köras en stund och blivit varm. Likaså avger den även mer avgaser innan den blivit varm. När du behöver ta bilen kortare sträckor finns det elektriska motorvärmare som går att installera som förvärmer motorn. Det bästa alternativet är dock att lämna bilen hemma och gå istället kortare sträckor då detta sparar både på miljön och plånboken. Det gynnar även hälsan genom att du får mer vardagsmotion. 

Vårda din bil

Utöver körningen kan du minska förbrukningen av bränslet genom att ta hand om din bil. Till exempel är det viktigt att du servar din bil ofta för att minimera risken för haverier och onödiga fel. Kontrollera även mönsterdjupet på däcken och se till att de har tillräckligt mycket luft i sig. Se till att inte lasta bilen mer än vad du behöver och kör utan takbox. Alla dessa faktorer kan i längden påverka din bränsleförbrukning. 

I framtiden kan det komma nya innovationer som gör att vi inte behöver köra fordon på fossila bränslen överhuvudtaget, men till dess måste vi se till att göra det bästa vi kan för miljön vilket är att köra bränslesnålt.