Vill du uppleva svensk tradition och svenskt hantverk är Gränna platsen för din sommarsemester. Här finns vacker natur, bad, härlig mat och en mängd sevärdheter för hela familjen. Till Gränna bilar du lätt och får på vägen njuta av den fantastiska sjöutsikten från en väg som kantas av lövträd och gamla ruiner.

Gränna ligger i Småland och från Stockholm tar det ca 3 timmar med bil utan stopp. Det går även tåg och långfärdsbussar till Jönköping varifrån man kan åka vidare till Gränna.

Bo i Jönköping

När du ska besöka Gränna är det perfekt att bo på hotell i Jönköping som ligger en knapp halvtimme därifrån. I Jönköping finns ett stort utbud av fina hotell, av vilka några ligger precis vid Vättern. Jönköping är en större och modernare ort än Gränna så önskar du en kombination av kullerstensgator, hantverk, polkagrisar och modern arkitektur och restauranger från många olika matkulturer är Gränna-Jönköping perfekt. Även i Jönköping finns intressanta sevärdheter. Vill du fortsätta på temat svensk historia så är Tändsticksmuséet verkligen värt ett besök. Hela området kring Tändsticksmuséet har fantastisk arkitektur med gamla tegelbyggnader som förr i tiden inrymde just tändsticksfabriker.

Att uppleva i Gränna

Det Gränna är allra mest känt för är såklart polkagrisar. Redan när du närmar dig Gränna ser du reklam för polkagriskokerier, och de är många! I polkagriskokerierna kan du handla inte bara polkagrisar utan också många andra sorters godis. Du kan titta på när polkagrisarna tillverkas vilket är riktigt roligt för både stora och små. Vill du lyxa till det och själv prova på att baka polkagrisar finns det några polkagriskokerier som erbjuder även detta. Passa på att provsmaka på den varma polkagrisdegen medan du bakar! Förutom polkagrisar och godis finns även mycket annat att uppleva i Gränna. Grenna museum har en mycket sevärd och fascinerande utställning om Andrées misslyckade polarexpedition med många föremål från expeditionen, filmer, dokument och också information om dagens polarforskning. Gränna hamn är mysig med restauranger och glasskiosker och självklart finns också möjlighet till sol och bad när vädret tillåter. Har du tid kan du också ta bilfärjan över till Visingsö och uppleva svensk sommaridyll med stränder, många små caféer och lantliga restauranger. Det går bra att bila på Visingsö men bäst upplevs ön på cykel, eller kanske via hästskjuts som kallas remmalag.