Vilka länder har de säkraste vägarna och vilka länder har de farligaste vägarna? Tusentals människor förlorar sina liv på vägarna inom EU varje år, och EU har kunnat föra en ganska god statistik över trafiksäkerheten på vägarna inom EU.

Sverige är säkrast att köra bil i inom hela EU med 18 dödsfall per en miljon invånare, medan Rumänien har flest dödsfall på vägarna med sina siffror på 85 döda per en miljon invånare. Ändå har statistiken över dödsfall gått ned med 36 % mellan årtalen 2010 och 2020 enligt Europaparlamentetsnyhetssida innehållande statistik i ämnet.

Rumäniens farliga väg

Den farligaste vägen i Rumänien, Transfagarasan, som ligger på plats 11 i världen över de dödligaste vägarna att resa på. Den är byggd på 1970-talet och är byggd runt Rumäniens högsta berg Moldoveanu. Denna väg bjuder den äventyrslystne bilföraren på hårnålskurvor, tunnlar och tvära svängar. I många resebloggar, resetidningar och information om vägen varnas det för att köra denna väg nattetid. När Transfagarasan byggdes krävdes över 40 vägarbetares och soldaters liv. Det är enligt samtliga reseguider med livet som insats trafikanter väljer att köra denna väg. Detta syns även tydligt i statistiken från EU över Europas trafiksäkerhet.

Siffran på 85 döda per en miljon invånare i Rumäniens trafik är dubbel mot övriga EU då trafikdödligheten i övrigt i EU ligger på den genomsnittliga siffran 42 döda per miljon invånare. EU arbetar aktivt med att föra in generella trafiksäkerhetsdirektiv som innefattar minimikrav för samtliga EU-länder för att sänka antalet döda i trafiken över hela EU.