En välkomnande entré ger många olika fördelar. Förutom den uppenbart positiva effekten att det känns trevligare att komma hem bidrar en välplanerad uppfart till att risken för inbrott minskar.

A och o när det kommer till planering av en entré är att sätta upp ordentlig fasadbelysning vid garaget och huset. Du behöver inte välja en obehagligt stark strålkastare eftersom det idag finns många estetiskt tilltalande alternativ. Hos Spotiled hittar du flera armaturer i olika design som alla är utformade för att klara av regn och rusk. Belysningen är enkel att installera och tack vare att LED-belysning drar mycket mindre ström än alternativen på marknaden kan du ha lamporna tända under nattens alla mörka timmar utan att det blir alltför dyrt.

Belysning minskar inbrott

Genom fasadbelysning minskar inbrottsrisken eftersom tjuvar ofta slår till när det är mörkt ute och de då kan arbeta ostört. Satsa därför på att både lysa upp husets och garagets fasader med lampor som lyser upp ytorna kring byggnaderna. Kombinera gärna fasadbelysningen med trädgårdsbelysning vid rabatter och buskage för att omöjliggöra för en tjuv att gömma sig i trädgården. Förutom den minskade inbrottsrisken finns det andra fördelar med att lysa upp trädgården. Belysningen gör det mycket enklare att vistas utomhus eftersom du inte behöver ta med dig en ficklampa eller pannlampa så fort du ska gå ut med soporna eller skotta snö.

Smart planering av entrén

Belysningen har inte bara en avskräckande effekt för ovälkomna gäster utan bidrar också till att framhäva huset och göra det mer hemtrevligt. Kombinera belysningen med genomtänkta val av växter. Välj gärna mindre plantor vid entrén så att du får en bättre överblick över uppfarten. Små rosenbuskar, lökväxter och lavendel passar exempelvis bra att plantera vid infarten. Undvik att plantera buskar och andra växter som växer sig stora eller se till att beskära buskar och träd regelbundet för att inte skapa attraktiva gömställen för tjuven.

Om du redan har en uppvuxen trädgård är det en bra idé att fundera över om du ska ta bort vissa växter eller flytta dem. Med andra ord är det smart att rensa bort de största växterna några meter ifrån huset och ordna med belysning vid alla fönster och dörrar.