Att köpa en ny bil är både stressigt och roligt. Dock är det mycket att tänka på. I den här artikeln kan du läsa några grundläggande tips på vad du ska tänka på inför inköpet.
Det börjar alltså bli dags att köpa ny bil. Antingen på grund av att den gamla börjar bli för sliten, eller helt enkelt för att du är sugen på något nytt. Om du kan sälja den gamla bilen eller inte påverkar förstås hur stor rörelsemån du har rent ekonomiskt när du ska köpa ny bil. Du kan enkelt låna 10 000 för att få råd med bilens handpenning. Men vad ska du tänka på för att få en bil för ett så bra pris som möjligt?
Köpa begagnat?
Om du planerar att köpa en begagnad bil är det viktigaste att du har koll på riskerna som är förenat med detta. Det är inte så att du inte kan få tag i en bra begagnad bil, men det är fler saker du behöver vara uppmärksam på. Framför allt om du ska köpa bilen från en privat säljare. Om du köper begagnat från en bilhandlare gäller konsumentköplagen. Du har då bland mycket annat rätten att reklamera bilen. Nackdelen med att köpa från en bilhandlare är att du för det mesta kommer att få betala ett högre pris, oavsett vilken bilmodell det rör sig om. Bortsett från det grundläggande (att bilen är i gott skick) är en av de viktigaste grejerna att säkerställa när du köper bil begagnat från privatperson är att det inte finns några fordonsrelaterade skulder knutna till bilen. Det ska du få skriftlig bekräftelse på.
Tänk också på vad fordonet kostar på sikt
En av de viktigaste faktorerna du ska ha i åtanke är, såklart, fordonsskatten. En bil är som bekant inte bara en engångskostnad. Beroende på hur länge du har bilen kan det till och med bli så att skatter och andra avgifter på sikt kostar mer än vad själva bilen gör. Från 1 juli 2018 är fordonsskatten generellt sett utformad så att den beskattar diesel- och bensinbilar högre än hybrider och elbilar. Ju mer bränsle bilen slukar, desto mer kommer den kosta på sikt. Om du vill att bilen ska kosta mindre, efter själva inköpet bör du satsa på mindre motor och gärna laddhybrid, elbil eller någon annan miljöklassad variant. Den här variabeln påverkar förstås också vad bilen kostar från dag till dag, det vill säga driftskostnaden.
Tänk på vardagen
SVT Nyheter ger ett tips som det är bra att du förhåller dig till i största allmänhet när du funderar på att köpa bil: Att du funderar på vilka behov du har i vardagen. Särskilt vid stora köp är det lätt hänt att betydelsen av priset minskar, åtminstone i någon utsträckning. Vad gör 10 000 kronor mer om du köper en bil för 100 000 kr? Det är dock den typ av tänkesätt som ofta leder till att du får betydligt högre kostnader på sikt. Utgå inte från den fullpackade bilen inför semesterresan, utgå från vardagsbestyren. Du kan, som SVT Nyheter fortsätter, alltid hyra en större bil för enskilda sammanhang om det skulle behövas.