Elkickbikes har snabbt klättrat upp som ett av de mest populära sätten att ta sig fram i storstäder. De är snabba, smidiga och roliga att köra på, men det har också dykt upp en del kritik mot elkickbikes, framför allt mot de firmor som hyr ut dem i Sveriges största städer. Bland annat ifrågasätts om de är så miljövänliga som det påstås. Lösningen på dilemmat kan vara om att du själv köper en egen elkickbike.

Tekniskt sett klassas elkickbikesvanligtvis som en slags cykel. Det gäller när de har en maxhastighet på 20 kilometer i timmen och har utrustats med en motor på som mest 250 watt. Gå in och läs mer om elkickbikes här, eller läs vidare här om varför de är så bra:

 

  • Det är ett enkelt och smidigt sätt att ta sig fram i storstadsmiljöer
  • Om du äger din egen elkickbike är det ett miljövänligt transportsätt
  • Framför allt är det roligt att åka elkickbike

Kritik mot elkickbikes

Det har också framförts en hel del kritik mot elkickbikes. Många irriterar sig på att de ligger och skräpar i stadsbilden (en tänkbar lösning på det är att introducera ”hot spots” där de får stå), men det har också diskuterats hur miljövänliga de verkligen är. I det sistnämnda fallet handlar det till största delen om att de elkickbikes som hyrs ut håller för dåligt.

Köp din egen elkickbike

Båda problemen under föregående rubrik löses om fler själva äger sina elkickbikes. Dels kastar inte folk elkickbikes som de själva äger på samma vårdslösa sätt som de som hyrs ut. Det får också effekten att livslängden på varje elkickbike blir längre, vilket gör att miljöpåverkan blir mycket lägre. Det ska sägas att det initialt är en större investering att köpa en egen elkickbike, men om du använder den regelbundet tjänar du inte det relativt snart. Att åka runt 30 minuter på en elkickbike som du hyr kostar ca 50 kronor om du hyr från den billigaste aktören. Om du åker tur och retur blir det runt 100 kr på en dag. Du ser enkelt att det blir mycket pengar på bara några veckor.